Stupid question but I’m stumped!

Stupid question but I’m stumped!

Postby Jprod » Wed Aug 08, 2018 11:29 pm

Last night when I looked at my Tonearm on the vpi prime there was “ fluid” on the Tonearm where it meets the armrest. It wasn’t viscous and had no particular odor. I wiped it off before I could take a pic. Tonight there was very litlle residual in that same spot. Any ideas? I asuume that neither the Tonearm nor the rest have any oils in them , correct? I can’t figure it out.
VPI Prime with ortofon 2m black, Manley Chinook phono preamp, Wyred4sound STP-SE preamp, parasound halo a21 amp, Ascend acoustics tower speakers with RAAL ribbon tweeters, audio sensibility signature cables
Jprod
Senior Member
 
Posts: 155
Joined: Wed Jun 28, 2017 12:26 am

Re: Stupid question but I’m stumped!

Postby Brf » Thu Aug 09, 2018 7:25 am

It could be silicone oil which is used in the tonearm lift mechanism. Check the barrel of the lift mech for signs of a leak. Does your lift mech fall quickly when released?
User avatar
Brf
Site Admin
 
Posts: 3452
Joined: Tue Aug 26, 2014 9:23 am

Re: Stupid question but I’m stumped!

Postby Jprod » Thu Aug 09, 2018 8:49 am

I thought of that- I checked the outside of the mechanism an it was dry. Also I doesn't drop down fast at all.
VPI Prime with ortofon 2m black, Manley Chinook phono preamp, Wyred4sound STP-SE preamp, parasound halo a21 amp, Ascend acoustics tower speakers with RAAL ribbon tweeters, audio sensibility signature cables
Jprod
Senior Member
 
Posts: 155
Joined: Wed Jun 28, 2017 12:26 am

Re: Stupid question but I’m stumped!

Postby Peer Gynt » Thu Aug 09, 2018 9:06 am

If this is a new development and it’s not viscous, I’d look for a source overhead. Anything leaking?
Peer Gynt
Senior Member
 
Posts: 226
Joined: Wed Apr 11, 2018 5:56 pm

Re: Stupid question but I’m stumped!

Postby Dorian » Thu Aug 09, 2018 9:39 am

Sticky fingers? :D
VPI Prime #959 & Outer Ring| SoundSmith MIMC Star | Herron VTPH-2A | Primaluna DiaLogue Premium HP Integrated | KEF LS-50s | Phoenix Eagle & Roadrunner | Audio Sensibility Cables | Symposium Ultra | AQ Niagara 1000 | Stillpoints LPI | Focal Clear
User avatar
Dorian
Senior Member
 
Posts: 970
Joined: Tue Aug 26, 2014 2:14 pm
Location: Westchester County, New York

Re: Stupid question but I’m stumped!

Postby Jprod » Thu Aug 09, 2018 9:44 am

nothing leaking ( there is another shelf over my turntable and I have an cover ) and no I did not have taffy before touching my tonearm. :D
VPI Prime with ortofon 2m black, Manley Chinook phono preamp, Wyred4sound STP-SE preamp, parasound halo a21 amp, Ascend acoustics tower speakers with RAAL ribbon tweeters, audio sensibility signature cables
Jprod
Senior Member
 
Posts: 155
Joined: Wed Jun 28, 2017 12:26 am

Re: Stupid question but I’m stumped!

Postby Dorian » Thu Aug 09, 2018 9:48 am

Can you post a pic of your whole rig (just in case we can see something you've missed)?
VPI Prime #959 & Outer Ring| SoundSmith MIMC Star | Herron VTPH-2A | Primaluna DiaLogue Premium HP Integrated | KEF LS-50s | Phoenix Eagle & Roadrunner | Audio Sensibility Cables | Symposium Ultra | AQ Niagara 1000 | Stillpoints LPI | Focal Clear
User avatar
Dorian
Senior Member
 
Posts: 970
Joined: Tue Aug 26, 2014 2:14 pm
Location: Westchester County, New York

Re: Stupid question but I’m stumped!

Postby Jprod » Thu Aug 09, 2018 11:18 am

It’s not a great picture but where the arrow is and underneath he tonearm is where this fluid collected.
Attachments
2D27B57D-A538-43FB-AB13-A7D70ABD71DA.jpeg
2D27B57D-A538-43FB-AB13-A7D70ABD71DA.jpeg (575.06 KiB) Viewed 186 times
VPI Prime with ortofon 2m black, Manley Chinook phono preamp, Wyred4sound STP-SE preamp, parasound halo a21 amp, Ascend acoustics tower speakers with RAAL ribbon tweeters, audio sensibility signature cables
Jprod
Senior Member
 
Posts: 155
Joined: Wed Jun 28, 2017 12:26 am

Re: Stupid question but I’m stumped!

Postby BillK » Thu Aug 09, 2018 11:34 am

Lube from the pivot on the armrest clamp?
BillK
Member
 
Posts: 75
Joined: Mon Aug 25, 2014 6:34 pm

Re: Stupid question but I’m stumped!

Postby Jprod » Thu Aug 09, 2018 12:05 pm

BillK wrote:Lube from the pivot on the armrest clamp?



That would make sense- i didn't realize there was that much lube in there.I have had my TT for a year and this is the first time it has happened .
I didn't think it was anything too serious but wanted to check with my fellow vpi'ers.
VPI Prime with ortofon 2m black, Manley Chinook phono preamp, Wyred4sound STP-SE preamp, parasound halo a21 amp, Ascend acoustics tower speakers with RAAL ribbon tweeters, audio sensibility signature cables
Jprod
Senior Member
 
Posts: 155
Joined: Wed Jun 28, 2017 12:26 am

Next

Return to Support Forum

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 2 guests

x